skip to content

Recensies

De Gele Scooter, G van der Mee (Onderwijsblad, aob.nl), Januari 2004

Recensies >>

Gezellige literatuur versus stokpaardjes

Ze heeft een hekel aan de verplichte boekenlijst, dat verpest het leesplezier bij kinderen. Ellen Stinis, de enige docent jeugdliteratuur in het voortgezet onderwijs in Nederland. Ze verzamelt al 25 jaar boeken, weet wat geschikt is voor dat kind en voor die klas. Ze geeft ‘leesonderricht op maat’.

 ...

Stinis zegt dat ze in haar voorkeur voor boeken nog steeds dertien is. “Ik woon half in de boekwinkel, ik krijg ook veel toegestuurd omdat ik deel uitmaak van een jury die ieder jaar een lijst selecteert van vijftien boeken voor jongeren. Gelukkig lezen er leerlingen met me mee, want anders was het allemaal niet te behappen. Trouwens, die doen dat in hun eigen tijd.”

Dat jongeren helemaal niet meer zouden lezen is volgens Stinis echt onzin: “Er zijn allerlei literaire modes. Als het maar spannend is en nieuw en er goed uitziet. Sommige nieuwe boeken wil iedereen lezen, dan wil iedereen opeens op de hoogte zijn.”

Op dat moment stapt er, als was het afgesproken, een meisje de klas in. Ze wijst naar een boek met een rood omslag, mag ze dat even lenen? Stinis: ”Dat is een heel bijzonder boek, De gele scooter van Elle van den Boogaart, een nieuwe schrijfster. Volgend jaar wordt dat volgens mij een topper.”

Terug